Jablko – také obyčajné slovo, s ktorým sa stretávame už v útlom veku. Patrí medzi prvé ovocie, z ktorého strúhame kašičku malým deťom. Už malé dieťa vie, že jabĺčko skvelo chutí a intuitívne cíti, že je zdravé.
Mimoriadnu pozornosť sme sa rozhodli venovať tomuto ovociu 18. 10. 2010 počas Svetového dňa výživy. Prostredníctvom rozhlasovej relácie a nástenky sme žiakom pripomenuli, že čerstvé jablká so svojimi vyše 300 biolátkami posilňujú srdce, znižujú zvýšený krvný tlak a cholesterol, ničia jedy v bunkách, podporujú trávenie, odstraňujú škodlivé látky z čreva, pomocou vlákniny vyvolávajú pocit nasýtenosti, a preto sú výborným doplnkom pri redukčnej diéte. Jablko priaznivo pôsobí na nervový systém a je vhodné aj proti nespavosti. Má silné aromatické účinky a jeho koreninová zložka vyvoláva upokojujúce reakcie v organizme….
Nezostali sme však iba pri slovách. Každý študent aj zamestnanec školy dostal v tento deň jabĺčko, na ktorom sme si spolu pochutnali.
PaedDr. Mária Bašistová